Handig om te weten over Phuket

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Phuket op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Phuket of Thailand kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Documenten

Om als toerist naar Phuket te reizen heb je geen visum nodig als je in het bezit bent van een geldig Nederlands paspoort dat bij aankomst nog tenminste 6 maanden geldig is. Je krijgt bij aankomst op de luchthaven een inreisvisum in je paspoort gestempeld dat je voor 30 dagen toegang biedt tot Thailand. Zo’n ‘visa exemption’ is gratis. Je moet wel voor je bij de paspoortcontrole aankomt een ‘arrival card’ ingevuld hebben. Deze worden als het goed is onderweg in het vliegtuig al uitgedeeld door het boordpersoneel. Anders vind je deze formulieren bij de balies van de paspoortcontroles. In het geval dat je met een binnenlandse vlucht naar Phuket reist dan zullen de douaneformaliteiten afgehandeld worden op de luchthaven van binnenkomst in Thailand. In veel gevallen is dat Bangkok.

Wil je langer dan dertig dagen naar Thailand reizen of binnen een korte periode meerdere keren naar Thailand reizen dan heb je een visum nodig. Een toeristenvisum voor een verblijf van zestig dagen (of maximaal twee keer zestig dagen) regel je bijvoorbeeld via één van de vele visumbureau’s die Nederland telt.

Douane

Je kunt niet zomaar alles meenemen op je reis naar Phuket. Al bij vertrek op Schiphol kun je in de problemen komen als je voor meer dan 10.000 euro aan contant geld (of andere valuta met een vergelijkbare waarde) meeneemt. In Thailand kan er gecontroleerd worden op het meenemen van nieuwe spullen die niet voor eigen gebruik zijn. Hiervoor geldt een limiet van een waarde van 10.000 Thaise Baht. De invoer van wapens, munitie en alle soorten drugs zijn (zwaar) strafbaar. Let hierbij ook op medicijnen. Niet alle medicijnen, ook al zijn ze voorgeschreven, mag je zomaar invoeren in Thailand. Ze moeten sowieso voor eigen gebruik zijn (aan te tonen met een medicijnverklaring van de apotheek), maar je moet ook uitkijken met opiaten die in sommige medicijnen verwerkt zitten. Ook het invoeren van pornografisch materiaal is verboden.

Voor sigaretten en alcohol gelden limieten voor de invoer. Per volwassene mag je 1 liter sterke drank en maximaal 200 sigaretten meenemen. Let op: met een geopend pakje plus een slof van 200 sigaretten overschrijd je deze limiet al.Drinkwater

Wij zouden niet aan durven te raden om het kraanwater in Phuket te gebruiken als drinkwater. Koop daarom mineraalwater in gesloten flessen. Dat kan vrijwel overal in Phuket tegen aangenaam lage prijzen. Drink zeker voldoende. In dit warme klimaat verlies je stiekem meer vocht dan je denkt. Uitdroging kan in het ergste geval leiden tot een ziekenhuisopname.

Elektriciteit

In Thailand worden er twee soorten stopcontacten veel gebruikt: die waar de Europese stekkers inpassen (zonder randaarde) en die met twee platte pinnen (Amerikaanse stopcontacten), ook zonder randaarde. Daarvoor heb je een adapter of wereldstekker nodig. De stopcontacten zijn soms dusdanig ‘uitgewoond’ dat de stekkers niet goed blijven zitten. In de meeste modernere en vooral de duurdere hotels in Bangkok zie je dat er steeds veel universele stopcontacten gebruikt worden waar bijna alle verschillende soorten stekkers in passen, inclusief de Europese stekkers die we in Nederland gebruiken. Het voltage van het stroomnetwerk is 220 volt bij 50 Herz. Dit werkt prima samen met de Nederlandse apparatuur.

Elektriciteit

Excursies regelen

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Phuket bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Phuket.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Phuket
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Phuket via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Phuket via Tiqets

Feestdagen

In Phuket kun je te maken krijgen met feestdagen, die soms je vakantie kunnen beïnvloeden vanwege bijvoorbeeld sluitingen van musea en bezienswaardigheden. Daarnaast kunnen ook restaurants of winkels gesloten zijn of afwijkende openingstijden kennen.

Dit zijn de officiële feestdagen en herdenkingen in Phuket:

1 januari – Nieuwjaarsdag
18 januari – Elephant Duel Day
6 april – Chakridag
13-15 april – Songkran
1 mei – Dag van de Arbeid
5 mei – Kroningsdag
12 augustus – Geboortedag van de Koningin
23 oktober – Chulalongkorndag
5 december – Geboortedag van de koning
10 december – Dag van de Grondwet
31 december – Oudejaarsavond

Daarnaast zijn er nog een aantal feesten en feestdagen die geen vaste datum kennen. Dat is omdat deze vooral op de maankalender gebaseerd zijn:

januari/februari – Chinees Nieuwjaar
februari – Makha Bucha
begin mei – Koninklijke Ploegceremonie
mei – Visakha Bucha / Vesak
juli – Asanha Bucha
juli – Khao Phansa
november – Loy Kratong

Handig om te weten is dat Kerstmis geen officieel feest is in het overwegend boeddhistische Thailand. Het is op 25 en 26 december dus gewoon ‘business as usual’ in Phuket. Winkels, musea en restaurants zijn gewoon geopend. Het openbaar vervoer rijdt net als anders. Het enige wat je merkt is dat sommige winkels wat kerstversiering hebben en dat vooral door Westerlingen gerunde restaurants soms een speciaal kerstmenu hebben.

Fooien

Het geven van fooien is in het geval van Phuket (en elders in Thailand) een vrij lastig onderwerp. Je moet immers weten dat het geven (en het ontvangen) van fooien niet ingebakken zit in de lokale cultuur. Door het toerisme is het geven van fooien inmiddels wel tot gemeengoed uitgegroeid. Het is ook belangrijk te weten dat de salarissen in Thailand veel lager liggen dan in Nederland. In Phuket ligt het gemiddelde dagsalaris zo rond de 350 Baht (nog geen 10 euro). Een fooi van 200 Baht is dus eigenlijk buitenproportioneel hoog. In restaurants en bars is het echter inmiddels wel gewoon geworden om 10 procent fooi te ontvangen. Sterker nog, veel restaurants berekenen 10% service charge over de rekening (plus 7% tax). De fooi zit in dat geval al in de rekening en een fooi zou dan eigenlijk dubbelop zijn.

Je kunt taxichauffeurs, kamermeisjes, kruiers en masseurs/masseuses een fooi geven. Denk hierbij aan bedragen van 20 tot maximaal 50 Baht per dag of dienst. Ga je meer fooi geven dan breng je ze mogelijk in verlegenheid. Laat de fooi voor degene die je hotelkamer schoonmaakt achter op het hoofdkussen. Het is handig om voor het geven van fooien altijd wat briefjes van 20 of 50 Baht op zak te hebben.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld

In Phuket betaal je met de Thaise Baht. De Baht is de officiële munteenheid van Thailand. Bankbiljetten zijn er in de volgende soorten: 20 Baht, 50 Baht, 100 Baht, 500 Baht en 1000 Baht. De bankbiljetten van 10 Baht worden inmiddels niet meer uitgegeven. Een Baht is onderverdeeld in 100 Satang (dus geen centen). Muntstukken zijn er van 10 Baht, 5 Baht, 2 Baht, 1 Baht, 50 Satang en 25 Satang.

Het handigste is om meteen bij aankomst in Thailand (of dat nou Phuket of een andere plek is) ervoor te zorgen dat je contant Thais geld in handen krijgt. Hiermee kun je bijvoorbeeld direct op het vliegveld al een Thaise SIM-kaart aanschaffen (goedkoop bellen en vooral internetten in Thailand), aankopen doen in de winkels (drankjes, iets te eten) en je vervoer naar de stad betalen. Je kunt zowel geld opnemen uit een geldautomaat (ATM) als geld wisselen bij de banken.

geldautomaten in Phuket

Met je Nederlandse pinpas kun je mits deze geschikt is voor geldopnames buiten Europa (dit moet je baak inschakelen) geld opnemen uit geldautomaten. Die vind je op veel plekken in Bangkok. Vaak staan er zelfs meerdere naast elkaar. Niet gek, want er wordt door de banken flink verdiend aan deze transacties. Per geldopname moet je servicekosten betalen. Die liggen omgerekend boven de vijf euro per transactie. Het is dus handig om grotere bedragen in één keer op te nemen. Kies tijdens het pinnen in Bangkok altijd voor ‘without conversion’ omdat de dan gehanteerde wisselkoers gunstiger is.

Je creditcard heb je in Phuket nodig bij veel hotels (als borg) en ook als je een auto gaat huren dan heb je een creditcard nodig om borg te staan. Als betaalmiddel kun je je creditcard niet zoveel gebruiken in Phuket dan dat je dat op sommige andere bestemmingen gewend bent. De betere winkels en restaurants zijn vaak geen probleem, maar daarbuiten is het vaak lastiger om met een creditcard te betalen.

TIP: Wisselkoers berekenen en Thaise Baht bestellen

Wil je de huidige wisselkoers van de Thaise Baht ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je Bhat bestellen, zodat je bij aankomst in Phuket niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bij GWK Travelex kun je vreemde valuta zoals de Baht bestellen zonder dat je daar commissie over betaalt. Je kunt het geld ophalen bij een gekozen GWK vestiging of op de luchthaven voor je naar Thailand vertrekt. Deze service is gratis.

Bestel je Thaise Baht bij GWK Travelex

Internet / wifi

Gratis Wi-Fi is volop beschikbaar in het toeristische Phuket. Denk hierbij aan restaurants, hotels en bars. Wie gebruik maakt van 4G met het Nederlandse mobiele abonnement die is vaak veel geld aan dataverkeer kwijt door de roamingtoeslag. Wat wel scheelt is dat sommige providers speciale vakantiepakketten hebt waarbij je per dag een x-aantal MB’s aan dataverkeer hebt en soms ook belminuten en SMS-jes. Het goedkoopste is vaak om een lokale SIM-kaart te kopen. Daarmee kun je serieus goedkoop internetten waardoor dit wel een zeer interessante optie is.

Kleding

Het tropisch klimaat vraagt om luchtige en goed ademende kleding. Probeer vooral katoenen kleding te dragen als dat kan. Houd zeker rekening met de kans op regen, vooral in het regenseizoen (zie klimaatinfo voor Phuket). Het altijd warme weer vraagt natuurlijk ook om badkleding. Vergeet die vooral niet mee te nemen naar Phuket. In tempels en andere religieuze plekken is het te bloot gekleed gaan niet toegestaan. Bedek de schouders, draag geen naveltruitjes en ga vooral niet in badkleding naar een tempel. Weet ook dat je voor het betreden van tempels eerst je schoenen uit moet doen. Sokken mogen aanblijven.Oplichting

Helaas staat Thailand niet alleen bekend om de prachtige stranden, het warme weer, het heerlijke eten, de mooie tempels en de vriendelijke mensen. Thailand heeft helaas ook een slechte reputatie op het gebied van oplichting. Dit gebeurt op vrij grote schaal, ook in Phuket zijn toeristen regelmatig het slachtoffer. Je kunt je helaas niet tegen elke vorm van oplichting beschermen, maar je kunt de kans dat jij slachtoffer wordt wel flink beperken.

De meest bekende vorm van oplichting die specifiek in Phuket veel voorkomt is die met jetski’s. Als je een jetski huurt en vervolgens terugkeert bij de verhuurder dan zal deze claimen dat je schade hebt veroorzaakt aan zijn jetski. De kras die hij laat zien zat er feitelijk al toen je de jetski meekreeg. Zeer grote kans dat je deze echter niet gespot hebt. De verhuurder zal vervolgens een hoge schadeclaim bij je wegleggen. Niet betalen is eigenlijk geen optie. Bedreigingen en zelfs fysiek geweld zijn geen uitzondering bij de pogingen om het slachtoffer te laten betalen. De politie bellen heeft meestal geen zin. Niet zelden zijn zij bij de afpersing betrokken en zullen je dwingen om te betalen. De beste optie is om Phuket geen jetski te huren.

Een variant op deze vorm van oplichting geschiedt met scooters. Als je een scooter huurt neem dan ter plaatse goede foto’s van alle kanten. Lever nooit je paspoort in als borg. Daarmee geef je ze een machtsmiddel in handen.

Vier-op-een-rij is een onschuldig spelletje. Echter geldt dit niet in Phuket. Menig toerist is door vier-op-een-rij of een ander spel al flink geld verloren in Phuket. Deze vorm van oplichting is een variant op wat je in sommige Hollywood-films ziet gebeuren met pool-biljart. In dit geval wordt het niet met een bilart gedaan, maar met onschuldig ogende spelletjes zoals vier-op-een-rij, Djenga of een ander gezelschapsspel. De uitdaagster is vrijwel altijd een onschuldig ogende Thaise dame die vooral mannelijke barbezoekers uitdaagt voor een spelletje. Een eerste keer is vaak een gratis spelletje, de tweede keer wordt er vaak met een inzet gespeeld. Omdat die inzet vrij klein is zoek je er nog niet direct wat achter. Nadat je een potje verliest zal de dame in kwestie je voorstellen nog een potje te doen: dubbel of niets. Die verlies je geheid weer, waarna je weer een zelfde voorstel krijgt. Na een paar verloren potjes is de eerst zo lage inzet inmiddels gegroeid tot een redelijk bedrag. Wat je helaas niet wist is dat de dame in kwestie erg getraind is in het spel dat jullie spelen. De kans dat je kunt winnen is daardoor erg klein en als je niet oppast verlies je zo een aardig bedrag.

De chauffeurs van tuktuks en taxi’s hebben geen al te beste reputatie in Phuket. Het zijn niet allemaal boeven, maar het gros heeft er een handje van om de klanten veel te veel te laten betalen. Een redelijk veel gebruikte truc is om aan het einde van een rit te zeggen dat het afgesproken bedrag per persoon was in plaats van voor de hele rit. Wees dus erg duidelijk in wat je afspreekt. Mocht je toch in de val trappen dan kun je beter betalen dan moeilijk doen. Geweld tegen toeristen door tuktukchauffeurs of taxichauffeurs is helaas geen uitzondering. Vaak helpen de chauffeurs elkaar hierbij een handje en de politie kijkt geregeld de andere kant op.

Je moet ook oppassen voor de minivans die je bij de luchthaven op staan te wachten en je aanbieden om je veel goedkoper dan de taxi’s naar je hotel te brengen. In plaats van dat je bij je hotel aankomst, stopt de chauffeur bij een bevriende reisagent die je vertelt dat het hotel vol is of sterker nog: het hotel is gesloten. Hij regelt wel even een nieuw hotel voor je, waarbij zowel hij als de chauffeur van de minivan een goede commissie verdienen. Niet intrappen dus!

Rookverbod op de stranden

Sinds november 2017 is het verboden om te roken op de stranden van Phuket. Reden voor deze impopulaire maatregel is de grote hoeveelheid peuken die op de stranden achterbleef. Het milieu heeft hier dermate onder te lijden dat de Thaise overheid deze wet doorgevoerd heeft. Wie betrapt wordt op roken op het strand die loopt het risico op maximaal 100.000 Baht aan boete en/of maximaal 1 jaar gevangenisstraf. Op sommige plekken zoals Patong zijn er speciale rookzones gemaakt langs de stranden, zodat rokers daar ongestraft van hun peuk kunnen genieten.

Rookzone in Patong Beach

Taal

De officiële taal van Thailand is Thai. Vanwege de complexe tekens en lastige klanken is deze taal voor Nederlanders niet zo maar eventjes op een paar dagen aan te leren. De basiswoorden kun je natuurlijk wel al uit je hoofd proberen te leren, maar het voeren van een complete conversatie in het Thai vergt wat meer kennis en ervaring. Met Engels kun je je redelijk redden in Bangkok. In de betere hotels, restaurants, bars en winkels spreekt het personeel over het algemeen redelijk tot goed Engels. Ook op de luchthavens is het vaak geen probleem. Taxichauffeurs en tuktukchauffeurs hebben vaak wel wat meer moeite met Engels, zeker als het aankomt op het aanduiden waar je naartoe moet. Foto’s laten zien op je mobiele telefoon of in een reisgids helpt vaak al. Vaak bieden hotels en excursiebedrijfjes ook een Thaise beschrijving van waar je naartoe moet, zodat je die aan de chauffeur kunt tonen.

Tijdsverschil

Thailand ligt in een andere tijdzone dan Nederland, waardoor je in Phuket altijd met een tijdsverschil te maken krijgt. Hoeveel dat is, hangt af of het bij ons zomertijd of wintertijd is. Thailand kent geen zomertijd en wintertijd, vandaar dat het tijdsverschil tussen Phuket en Nederland uiteen kan lopen.

Tijdens onze wintertijd is het in Phuket 6 uur later dan in Nederland.
Tijdens onze zomertijd is het in Phuket 5 uur later dan in Nederland.

De zomertijd begint op de laatste zondag van maart. Om 02:00 uur wordt de klok dan een uur naar voren gezet. De wintertijd gaat in op de laatste zondag van oktober. Om 03:00 uur wordt de klok dan een uur teruggezet.

Toeristenpolitie

Omdat de normale politie vaak corrupt is in Thailand, kun je als toerist het beste de toeristenpolitie bellen. Die zijn bereikbaar via telefoonnummer 1155. Als het goed is spreekt de operator Engels. Tip: zet het nummer van de toeristenpolitie in je telefoon voor je in Thailand aankomt. Dan heb je het altijd bij de hand als je het nummer nodig hebt.

Tsunami's

In Thailand kun je te maken krijgen met een tsunami. Een tsunami is een vloedgolf die vaak veroorzaakt wordt door een zeebeving. Tsunami’s kunnen zeer destructief zijn. Dat heeft men in Phuket helaas op 26 december 2004 zelf kunnen ervaren (net als elders in Thailand, in Indonesië, in Maleisië, in Myanmar, in India, in Sri Lanka, in de Maldiven, in Somalië, in Kenia, in Tanzania, in Madagaskar, in Zuid-Afrika, op de Seychellen, in Oman, in Bangladesh, op Reúnion, in Australië en in Singapore). De vloedgolf heeft naar schatting zo’n 230.000 doden veroorzaakt, redelijk veel mensen verwond en een enorme ravage achtergelaten. Phuket behoorde tot de zwaarst getroffen gebieden.

Omdat een tsunami bij Phuket vrijwel altijd het gevolg is van een zeebeving, is een tsunami niet te voorspellen. Het is immers geen weerverschijnsel wat je aan ziet komen. Een mogelijke tsunami kondigt zich slechts zo’n 15 tot 30 minuten vooraf aan. Op het moment dat je de zee plots ziet trekken moet je snel maken dat je naar een hoger gelegen plek gaat. Op redelijk wat plekken in Phuket staan bordjes waarop de evacuatieroute in het geval van een tsunami aangeduid staan.

Tsunami's

Veiligheid

Phuket is een relatief veilige bestemming. Toch kun je als toerist hier te maken krijgen met allerlei zaken waar je op vakantie niet mee te maken wilt krijgen. Diefstal, oplichting of een ongeluk liggen hier op de loer. Wie enigszins zijn/haar gezonde gebruikt die kan de meeste potentiële problemen voorkomen.

We hebben een aantal risico’s op een rijtje gezet:
• Diefstal komt overal voor, dus ook in Phuket. Pas vooral op voor zakkenrollerij, met name op drukke toeristische plekken. Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk van waarde bij hebt en dat wat je wel bij je draagt lastig te bereiken is voor anderen. Diefstal van spullen op stranden is helaas ook een toenemend fenomeen.
• Dure sieraden, camera’s en horloges kunnen de aandacht trekken van criminelen. Overvallen en berovingen kunnen voorkomen, al dan niet gewapend.
• Onderschat de zonkracht in Phuket niet. Gebruik daarom een antizonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor, ook op dagen dat het lijkt dat de zon niet zo fel is.
• Drink voldoende water. Uitdroging is een veel voorkomend probleem onder reizigers die de hoeveelheid vochtverlies door transpiratie onderschatten.
• Het verkeer is vaak hectisch en de verkeerssituaties zijn niet altijd even veilig. Ga er niet standaard vanuit dat je op een zebrapad voorrang krijgt en let goed op scooters en tuktuks die soms uit het niets opdoemen.
• Oplichting is een veel voorkomend probleem in Phuket. Dat gebeurt op veel verschillende manieren. Als iemand je in goed of bijna prefect Engels aanspreekt en je iets aanbiedt dan moet je dat eigenlijk nooit vertrouwen. Er zit vrijwel altijd iets achter waar je zelden vrolijk van wordt.
• Koraal is mooi maar ook gevaarlijk. Op stranden en in zee kunnen koraal en vooral stukjes koraal soms lelijke snijwonden veroorzaken die vaak langzaam genezen. Waterschoenen kunnen bescherming bieden.

Veiligheid