Plaatsen en stranden in Phuket

Phuket is provincie die 576 vierkante kilometer aan landoppervlakte telt, verdeeld over 33 eilanden. Het gelijknamige eiland Phuket is met een oppervlakte van 543 vierkante kilometer veruit het grootste eiland van de provincie. Dat is dan ook de plek waar het gros van de toeristen verblijft. Op de andere eilanden zijn amper of geen overnachtingsmogelijkheden. Wel worden een aantal eilanden veel gebruikt om dagtrips naartoe te maken om te duiken, te snorkelen of om van het strand te genieten. Voorbeelden hiervan zijn Ko Racha Yai en Ko Racha Noi ten zuiden van het eiland Phuket en het idyllische koraaleiland Ko Hay.

Op deze pagina beschrijven we de belangrijkste dorpen, steden en stranden van het eiland Phuket.Phuket Town

De grootste stad van het eiland en de provincie Phuket is Phuket Town of simpelweg op z’n Nederlands Phuket Stad. Ondanks het feit dat dit de belangrijkste stad van het eiland is, is het onder toeristen amper geliefd. Dat komt vooral omdat de stad zich eigenlijk niet richt op het toerisme. Het ontbreekt Phuket vooral aan strand. Dat is al een belangrijke reden dat toeristen liever elders op het eiland verblijven. Daarnaast zie je dat het winkel- en horeca-aanbod niet ingericht is op grote aantallen toeristen.

Hoewel wij zelf niet zo snel in Phuket Town zouden verblijven tijdens onze vakantie in Phuket, kun je natuurlijk altijd een dagje naar de stad gaan om hem te ontdekken. Je ziet in Phuket Town een aantal fraaie voorbeelden van Chinese en Portugese architectuur. Sommige panden zijn fraaie staaltjes van koloniale architectuur. Hoewel je nu nog vooral wat Portugese invloeden ziet, zijn er ook andere Europeanen die hier in de 16e en 17e eeuw voet aan wal gezet hebben waaronder de Britten en de Nederlanders. Het aantal bezienswaardigheden is vrij beperkt in de pakweg tachtigduizend inwoners tellende plaats. Aanraders zijn de boeddhistische tempel Wat Put Yaw, de Jui Tui Shrine en het Thai Hua Museum. Net als elders op het eiland kan het verkeer in de stad vrij druk zijn. Het vinden van een parkeerplaats kan soms wat lastiger zijn. Als je echter bereid bent om een stukje te lopen dan moet het geen probleem zijn je huurauto of scooter te parkeren.

Phuket Town

Mai Khao Beach

Door de rustige ligging in het noordwesten van het eiland Phuket is Mai Khao Beach misschien wel één van onze favoriete stranden. Dit is het langste strand van Phuket. De totale lengte van Mai Khao Beach bedraagt ongeveer 11 kilometer. Opvallend is dat het daarnaast ook tot de meest rustige stranden van Phuket behoort. Ideaal dus voor mensen die in alle rust willen genieten van het strand en de zee. Door de vele begroeiing langs het strand kun je volop beschutting vinden tegen de vaak felle zon.

De drukkere plekken op het strand vind je waar er hotelresorts in de buurt te vinden zijn. Verspreid langs Mai Khao Beach staan enkele hotels, onder andere van de Antara en Marriott ketens. Ook vind je direct in de buurt het strand enkele plekken waar je wat kunt eten of drinken.

Aan de zuidkant van Mai Khao Beach ligt de plek waar je de vliegtuigen kunt spotten die op Phuket International Airport landen of die juist vanaf het vliegveld opstijgen. De start- en landingsbaan van het vliegveld begint net achter het strand, waardoor de vliegtuigen erg laag overvliegen. Een spectaculair beeld voor wie wil fotograferen of filmen en een sensatie voor wie onder de aanvliegroute van de vliegtuigen gaat staan. Er is geen beschutting tegen de zon op deze plek, dus misschien dat je dit beter aan het begin of het einde van de dag doet.

Mai Khao Beach

Nai Yang Beach

Onder bezoekers die Phuket voor een eerste keer bezoeken is Nai Yang Beach vaak een vrij onbekend strand. Dat komt vooral omdat Nai Yang Beach niet direct aan een hoofdweg ligt. Je moet er dus bewust naartoe rijden om er te komen. Een deel van het strand is onderdeel van het Sirinath National Park. Om hier in te rijden moet je entreegeld betalen. Je komt dan wel op het meest rustige deel van het strand uit, want hier staan geen verkopers langs de kant van de weg. Het zuidelijke stuk van het strand is beduidend drukker. Hier zie je strandstoelen op het strand en kun je bij de vele straatventers eten, snacks en koele drankjes halen. Nai Yang Beach behoort absoluut tot de meest aangename stranden van het eiland Phuket. Vandaar dat mensen die Nai Yang Beach een keer ontdekt hebben daar vaak weer terugkeren.

Nai Yang Beach

Nai Thon Beach

Als je vanaf de luchthaven in zuidwestelijke richting rijdt dan is Nai Thon Beach vaak het eerste strand dat je tegenkomt. Dit vrij kleine doch vrij bekende strand bestaat uit fijn zand. De kleur van het zeewater is hier zeer afhankelijk van het seizoen. In het hoogseizoen zie je vaak een mooie strook met felblauw water terwijl in het regenseizoen de zee beduidend donkerder oogt. Langs het strand ligt een flinke strook met bomen en andere begroeiing. Hier vind je de nodige beschutting. Aan de weg staan verschillende horecagelegenheden en accommodaties. Je kunt ook op straat snacks en koude dranken kopen.

Nai Thon Beach

Laem Singh Beach

Het strand dat ook getoond wordt in de kopfoto van deze website is Laem Singh Beach. Dit is één van de mooiere maar ook meest rustige stranden van Phuket. Hoe dat komt? Dat is omdat je dit strand via land niet kunt bereiken. De enige manier om hier te komen is per boot. Want hoewel het strand publiek terrein is, is het gehele terrein dat er omheen ligt dat niet. De eigenaren van het privéterrein om het strand besloten in april 2017 om geen toegang meer aan hun terrein te bieden. Daardoor veranderde Laem Singh Beach in plotsklaps van een populair en druk bezocht tropisch paradijs naar een verlaten strand waar je alleen nog maar vanaf het nabijgelegen uitkijkpunt op kon kijken.

Voor bijna ieder probleem is ook een oplossing. Zo ook voor de bereikbaarheid van Laem Singh Beach. Je kunt tegenwoordig vanaf Suring Beach met een longtailsboat naar Laem Singh Beach gebracht worden. Je kunt hierbij per persoon betalen, maar je kunt ook de hele boot afhuren (vier personen) als je niet wilt wachten. Hoewel Laem Singh Beach op deze manier weer bereikbaar is, heeft het niet meer de populariteit die het vroeger had.

Laem Singh Beach

Bang Tao Beach

Aan de westkust van Phuket ligt Bang Tao Beach, wat tot de grotere stranden van het eiland behoort. Het strand is vrij druk wat vooral komt vanwege de grotere hotelresorts die hier te vinden zijn. Een aantal van deze veelal luxe resorts ligt landinwaarts. Een fraai voorbeeld hiervan is het enorme Laguna Phuket complex. Daarnaast vind je hier luxe hotels zoals het Banyan Tree Resort en het Dhusit Thani Laguna Phuket. Dit gebied was overigens een plek waar vroeger veel geld verdiend is door de tinmijnen. Nu is het een figuurlijke goudmijn door de vrij grote hoeveelheid toeristen die hier terecht komt.

In en rondom Bang Tao Beach heb je een vrij groot aanbod aan verschillende restaurants en winkelmogelijkheden. Zo is de Boat Avenue inmiddels uitgegroeid tot een waar begrip. De vrijdag is een populair moment om deze plek te bezoeken. Dan wordt er de wekelijkse Fun Friday Avenue Market gehouden. Deze avondmarkt is vrijwel altijd druk bezocht, tenzij het serieus slecht weer is.

Bang Tao Beach

Surin Beach

Jarenlang behoorde Surin Beach tot de meest populaire stranden van Phuket. Het fijne zandstrand is van nature zeer geschikt als familiestrand. Het geleidelijk aflopende strand loopt over in een zee die ook weer vrij geleidelijk dieper wordt. Totdat de militairen in 2014 in Thailand aan de macht kwamen was het erg druk op Surin Beach. Het barste van de beachbars, restaurants en andere zaken die het strandleven voor toeristen erg aangenaam waren. Het nieuwe regime was van mening dat langdurige visie boven winst op korte termijn moest staan. Daarnaast worden alle stranden op Phuket als openbaar beschouwd waardoor in feite alle gebouwen op het strand illegaal waren. Het werd echter door de vingers gezien omdat er flink geld mee verdiend werd waar zowel de lokale ondernemers als de overheid beter van werd.

De militairen die hebben getracht op veel plekken de situatie terug te brengen naar hoe het zou moeten zijn volgens de wet. Het gevolg was dat de bouwwerken op het strand weggehaald zijn. Bulldozers hebben hun vernietigende werk uitgevoerd waarna het strand weer terugkeerde in de fraaie natuurlijk staat. Hoewel veel oudere Phuketgangers met weemoed terugdenken aan vroegere tijden zijn er ook vrij veel mensen die vinden dat de nieuwe situatie beter is. Rondom Surin Beach worden er nu vooral luxe hotels en appartementen gebouwd op plekken die niet in strijd zijn met de wettelijke bepalingen.

Surin Beach

Kamala Beach

Ten zuiden van Surin Beach ligt het grotere Kamala Beach. Dit is een strand zoals je er zoveel in Phuket aantreft: een fraai zandstrand met voldoende begroeiing en een zee die buiten het moessonseizoen blauw en heerlijk rustig is. In april merk je dat de wind draait en de magie van het strand een beetje verdwijnt. Rondom Karmala Beach liggen een aantal upscale beachclubs zoals het bekende Cafe del Mar. Op straat tref je verder wat horeca, een enkel supermarktje en wat winkeltjes aan. Kamala Beach is een prima plek om een dag te vertoeven. Je zult hier absoluut niets tekort komen. Het is er meestal redelijk druk, maar zelden te druk.

Kamala Beach

Patong Beach

Je mag Patong Beach als het episch centrum van het toerisme op Phuket beschouwen. Dit is de plek waar je van houdt of die je verafschuwt. Een middenweg is er vaak niet. Patong Beach is druk en levendig, zowel overdag als ’s avonds. Gedurende de dag vertoeft men meestal op het strand en nadat de zon onder gegaan is beging het levendige uitgaansleven in Patong. Dit zijn de twee belangrijkste redenen dat Patong Beach zo enorm populair is en een groot deel van de toeristen die Phuket bezoeken naar zich toe weten te trekken.

Dat je ook hier prima kunt eten, goed kunt winkelen en tegen aangename bedragen een heerlijke massage kunt krijgen is bijzaak. Het mooie strand met het prachtige uitzicht is publiekstrekker nummer één, het nachtleven nummer twee. Het vrij grote strand is door de grote toestroom van badgasten wel vaak erg druk. Vooral in het hoogseizoen is het lastig om een rustig plekje op het volle strand te vinden. Wie toch wat meer rust wil hebben die moet eigenlijk het centrale deel van het strand vermijden. Zodra je wat meer richting het noorden of het zuiden van het ruim drie kilometer lange zandstrand loopt dan is het al een stuk aangenamer.

Patong Beach

Langs het strand loopt een lange doorgaande weg waar eenrichtingsverkeer in noordelijke richting ingesteld is. Wie in zuidelijke richting wil rijden die moet de parallel gelegen Thanon Ratuthit Songroipi Road nemen. Dat is eigenlijk de hoofdstraat van Pathong. Hier ligt een groot deel van de winkels en barst het van de restaurants.

Roemrucht is Bangla Road. Hier barst het van de clubs, bars en go go bars waar men komt voor drank, muziek en vrouwen. Hier wachten honderden sexy vrouwen en ladyboys om je op allerlei manieren te plezieren. In de bars kun je genieten van allerlei shows zoals ‘ping pong show’, ‘sexy show’, ‘bottle open show’, ‘chopstick show’ en ‘fire show’. Hoe dit verder ingevuld wordt laat ik aan de verbeelding van de lezer over. Het goede aan Patong Beach is dat er in tegenstelling tot Patpong in Bangkok weinig sprake is van afzetterij in het nachtleven. Vaak is heel erg duidelijk wat je voor een drankje of activiteiten betaalt en is er geen sprake van onvoorziene toeslagen. Dit geldt voor de goed zichtbare en bekende bars en clubs. Wie zich mee laat nemen naar schimmige tentjes achteraf die moet beter opletten. Het publiek aan Bangla Road is overigens zeer divers. Je ziet mannen die duidelijk op een bepaald doel af gaan, maar ook gezinnen met kinderen die dit als een toeristische attractie beschouwen.

De hoofdstraat van Patong Beach

Wil je overnachten in Patong Beach en niet in de drukte zitten? Kies dan voor een hotel die wat meer naar de rand van het dorp ligt. In het dorp (of stadje?) zelf wonen overigens ongeveer twintigduizend inwoners. Het aantal toeristen dat er gemiddeld verblijft overstijgt dit aantal vaak. Vooral van december tot en met maart is het erg druk hier.

Karon Beach

In het zuidwesten van Phuket ligt het in populariteit derde strand van het eiland: Karon Beach. Het dorp zelf is vrij levendig, maar niet zo extreem druk als Patong beach. Eigenlijk is Karon Beach een ideale oplossing voor wie op zoek is naar een levendige badplaats met een mooi strand, maar zonder dat je het gevoel hebt dat de drukte teveel is. Je hebt behalve een fijn en groot zandstrand in Karon Beach ook de beschikking over een leuk aantal restaurants en winkels. Het nachtleven is wel aanwezig, maar ook hier veel minder nadrukkelijk dan in Patong Beach.

Karon Beach

Kata

De badplaats Kata is na Patong de populairste bestemming van Phuket. Het hoofdstrand van Kata heeft Kata Beach. Hier is het in het hoogseizoen eigenlijk vrijwel altijd erg druk. Het is dan overdag ook niet zo eenvoudig om een plekje te vinden om je scooter direct bij het strand te parkeren. In Kata barst het van de bars en restaurants. Behalve de Thaise keuken zie je ook veel gerechten op de kaart staan die onder toeristen populair zijn zoals pizza, pasta en spareribs.

Als je in de drukte van Kata Beach wilt vermijden dan kun je het iets zuidelijker gelegen Kata Noi Beach bezoeken. Dit is het kleinere maar naar onze mening mooiere strand van Kata. Tijdens het hoogseizoen is het water hier fantastisch blauw en is de zee meestal erg rustig. Ideaal voor families, dus. Wie met het gezin een strandvakantie in Phuket wil vieren die moet eens zeker kijken of er rond Kata Noi Beach iets te boeken is.

Rawai Beach

In het zuidoosten van Phuket vind je het langgerekte maar smalle strand van Rawai Beach. Als je hier arriveert vallen twee dingen op: de grote hoeveelheid vissersbootjes die hier liggen en het kleine aantal mensen op het strand. Rawai Beach is rustig tot zeer rustig. Dat ligt aan het zeer ondiepe water waardoor je hier eigenlijk amper kunt zwemmen. Je moet zeker een meter of honderd de zee inlopen voordat je kunt proberen te gaan zwemmen. Eigenlijk is Rawai Beach misschien daardoor juist wel erg geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Die zie je dan ook wel op het strand, maar zelden in grote aantallen. Waar Rawai Beach wél om bekend staat is het grote aantal visrestaurants. hier kun je op verschillende plekken heerlijk genieten van de lekkerste visgerechten die meestal met diezelfde dag gevangen verse vis bereid is. Niet alle vis wordt direct geconsumeerd. Een deel van de vangst wordt gedroogd om op een later moment te gebruiken.

Vanaf de pier van Rawai Beach vertrekken longtails richting Bon Island. Ook vertrekken er van hieruit boten die mensen naar de verschillende duikplekken rondom Phuket brengen.

Rawai Beach