Vakantie in Phuket

De provincie Phuket is de populairste bestemming in Thailand voor een zon-, zee- en strandvakantie. De afgelopen jaren heeft Phuket net als de rest van Thailand een extreme groei in het aantal toeristen meegemaakt. Binnen pakweg 10 tot 12 jaar tijd is het aantal toeristen verdrievoudigd en het ziet er naar uit dat de groei nog wel even door zal gaan. In het geval van Phuket betekent het dat er tijdens het hoogseizoen steeds vaker ‘nee’ verkocht moet worden door hotels, hostels en andere vakantie-accommodaties.

Er wordt nog wel steeds meer bijgebouwd om aan de toenemende vraag naar accommodaties te voldoen. Omdat het aantal geschikte locaties aan de kust langzaamaan steeds kleiner begint te worden, zie je steeds meer hotels wat verder landinwaarts verschijnen. Dat zijn soms goedkoper en vrij eenvoudige accommodaties, maar je ziet ook steeds meer luxe complexen verschijnen in de heuvels van Phuket. Met een extreem hoog serviceniveau en vaak ook nog een fabelachtig uitzicht proberen ze klanten met een ruim reisbudget te lokken. Gratis transfers naar het strand zorgen ervoor dat je toch volop van de fraaie tropische stranden van Phuket kunt genieten.De belangrijkste reden om Phuket te bezoeken is de combinatie van altijd warm weer en fraaie zandstranden. Daarnaast biedt Phuket een weelderige groene natuur, kun je er uitstekend duiken en is natuurlijk ook de overheerlijke Thaise keuken hier volop vertegenwoordigd. Een lastig uit te roeien randverschijnsel is de seksindustrie, die in het geval van Phuket zich vooral in Patong concentreert. Wie er echter niets mee te maken wil hebben die kan dit vrij gemakkelijk ontlopen, tenzij dat je het uitgaansleven van Patong induikt.

Vervoer in Phuket

In Phuket ben je aangewezen op een huurauto, een huurscooter, taxi’s of tuk-tuk’s. De tuktuk’s in Phuket zijn overigens geen tweetakt driewielers zoals in bijvoorbeeld Bangkok, maar het zijn een soort open minibusjes met vier wielen. De prijzen van tuktuk’s zijn in vergelijking tot elders in Thailand duur. Vooral op korte afstanden betaal je relatief veel. Klagen heeft geen zin en wie opgelicht wordt en vervolgens niet wil betalen of klaagt die kan te maken krijgen met fysiek geweld. De reputatie van de tuktukchauffeurs is gemiddeld genomen slecht en dat hebben ze helemaal aan zichzelf te danken. Ze rechtvaardigen hun hoge prijzen voor te zeggen dat het leven in Phuket ook voor hen duur is.

Met taxi’s is het soms niet veel beter gesteld dan met de tuktuk’s. Spreek duidelijk een prijs af en houd hierbij in je achterhoofd dat een rot van de ene kant van het eiland tot de andere kant van het eiland eigenlijk nooit meer dan pakweg 800-900 Baht mag kosten. Dat lijkt misschien niet zoveel als je de prijzen in Nederland gewend bent, maar voor de Thai is dat meer dan voldoende. je kunt ook kiezen voor een taxi die uitgerust is met een taximeter. Dat kan bij grote drukte in het verkeer wel tegen je werken. Als je veel wilt gaan zien en doen op één dag dan is het handig om een taxi jet chauffeur voor een hele dag in te huren. De prijzen die in de praktijk betaald worden liggen nogal uiteen. Denk aan een prijsrange van 1200 tot 3000 Baht. Als je ergens tussen de 1200 en 1500 Baht uitkomt betaal je een nette prijs. Zit je tegen die drieduizend Baht aan dan betaal je eigenlijk teveel.

Vervoer in Phuket

Auto huren

Wil je veel van Phuket gaan ontdekken dan is het huren van een auto een prima idee. Voordeliger is het meestal om vooraf alvast je auto te reserveren. Als je vooruit betaalt dan kun je door middel van een voucher je huurauto gaan ophalen. Er zit veel kaf onder het koren. Je huurauto regelen via een malafide bedrijf kan je in de problemen brengen. Denk aan onterechte schadeclaims, ondeugdelijke auto’s, hoge eigen risico’s, uitsluitingen van verzekerde onderdelen of hoge toeslagen. Kies daarom voor een betrouwbare partij om een auto bij te huren.

Wij huren onze auto’s in Phuket (en op veel andere bestemmingen) vrijwel alleen maar via Sunny Cars. Deze Europese bemiddelaar is al tientallen jaren actief en heeft in de loop der tijd een ijzersterke reputatie opgebouwd. Sunny Cars doet er alles aan om klanten een goed product te bieden.

Wat krijg je bij Sunny Cars?
– Ongelimiteerd aantal kilometers. Je zult nooit extra kosten hebben door teveel gereden kilometers.
– Volledige schadeverzekering. De hele auto is gedekt voor schade zonder uitsluitingen van glas, banden of bodem.
– Je W.A.-dekking bedraagt 7,5 miljoen euro. Ruim voldoende voor een land als Thailand.
– Je auto is volledig verzekerd tegen diefstal.
– Je hebt geen eigen risico. Sunny Cars betaalt het eigen risico terug als je schade hebt gehad.
– Er zijn geen verborgen toeslagen. De prijs die getoond wordt is de prijs die je betaalt.
– Er is geen verplichting om een volle tank brandstof af te nemen tegen woekerprijzen.

Bekijk de huurauto’s in Phuket via Sunny Cars

Auto huren

Autorijden in Phuket

Als je gaat autorijden in Phuket dan zul je er al snel achterkomen dat het anders is dan in Nederland rijden. De wegen en het weggedrag is duidelijk anders. Om te beginnen rijd je in Thailand links en zit de bestuurder rechts in de auto. Voor wie dat nog nooit gedaan heeft lijkt het misschien lastig, maar neem van ons aan dat het snel went. Wat niet zo snel went is de enorme verkeersdrukte in Phuket. Dat merk je vooral op de hoofdwegen en in/rondom Patong Beach en de stad Phuket. Het is vaak filerijden, vooral in het hoogseizoen. Met die wetenschap zou je kunnen overwegen om een auto te huren met een automatische versnellingsbak.

Het eiland Phuket kent veel hoogteverschillen. Dat merk je ook wel met de wegen. Bij zware regenbuien kan de combinatie van hoogteverschillen, bochtige wegen en veel water voor aquaplaning en andere gevaarlijke situaties zorgen. Wel iets om rekening mee te houden. Modder op de weg kan de situatie verergeren. Hoewel hard rijden sowieso al iets is wat je beter niet kunt doen in Phuket, moet je bij dit soort omstandigheden zeer je snelheid aanpassen. Op verschillende plekken in Phuket kun je te maken krijgen met snelheidscontroles.

Wat overigens wel een ramp kan zijn is het vinden van parkeerplek op sommige populaire locaties. In Patong Beach vlak bij het strand parkeren is in het hoogseizoen bijvoorbeeld vrij lastig.

Waar overnachten in Phuket?

Phuket kent voldoende leuke plekken om te overnachten. Wil je op loopafstand van het strand zitten dan zijn Nai Yang Beach, Nai Thon Beach, Patong beach, Karon Beach en Kata Beach geliefde plekken voor een strandvakantie. Wil je ook rist dan moet je in ieder geval Patong Beach vermijden, tenzij dat je buiten het centrum zit. Het Phuket Marriott Resort en Spa is een fraai voorbeeld van een schitterend hotel dat rustig gelegen is op een prachtige lokatie bij Patong. Wie dat wil die kan zo het drukkere Patong in lopen.

Hoef je niet persé direct aan het strand te zitten en wil je vooral genieten van rust, comfort en een mooie omgeving dan zijn er redelijk wat mooie luxe resorts die wat meer landinwaarts zitten. Het gebrek aan strand wordt dan vaak gecompenseerd met zeer fraaie zwembaden waar het heerlijk vertoeven is.

Low budget overnachten is in Phuket lastiger dan elders in Thailand. Zo is het in het hoogseizoen bijna onmogelijk om onder de 1000 Baht per persoon te slapen. Zelfs de hostels die in Phuket her en der te vinden zijn hanteren dan hogere prijzen. De grootste kans op een enigszins betaalbaar hostel heb je rond Patong en in Phuket stad.

Waar overnachten in Phuket?

Betaal niet teveel voor je hotel

Wie slim is die gaat natuurlijk op zoek naar de laagste prijs om te overnachten in Phuket. Wat natuurlijk van invloed is, is waar en wanneer dat je je vakantie in Phuket viert. Wat niet iedereen weet is dat er voor dezelfde hotelkamer of appartement op dezelfde reisdata soms flinke prijsverschillen voor kunnen komen. Soms scheelt het slechts enkele euro’s, maar soms kan het verschil oplopen tot meer dan vijftig procent! Dat komt door de verschillende prijsafspraken en voorwaardes die de tussenpartijen zoals Booking.com of Hotels.com bij de accommodaties hebben. Zelf vergelijken is bijna geen doen, want dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Wij gebruiken zelf altijd Trivago om de goedkoopste kamers in Phuket te vinden. Deze populaire hotelsite vergelijkt voor jouw reisdata alle prijzen van hotels, appartementen en hostels met elkaar en laat je vervolgens zien waar je het goedkoopste kunt boeken. Handiger kan het toch niet?

Bekijk de laagste prijzen voor hotels, appartementen en hostels in Phuket via trivago.nl

Duiken

Phuket staat bekend als een uitstekende bestemming om te duiken of te snorkelen. De Andamanse Zee herbergt verschillende goede duikspots, waarvan er enkele rond of in de buurt van Phuket te vinden zijn. Phuket wordt niet beschouwd als de beste duikbestemming in Thailand, maar het aantal goede duikplekken is groot genoeg om van Phuket een goede all-round duikbestemming te maken. De Similan Eilanden worden als de beste Thaise duikbestemming gezien.

Rond Phuket zijn verschillende duiksites te vinden. Sommige van deze duikspots liggen wat verder weg en vergen een complete dagtocht om er te komen, maar ook dicht in de buurt van Phuket is de onderwaterwereld mooi genoeg om er te gaan duiken of snorkelen. Handig om te weten is dat de meeste duikspots alleen maar van november tot april te bezoeken zijn. Het zou jammer zijn dat je naar Phuket vliegt om (onder andere) te duiken en blijkt dat je in het verkeerde seizoen je reis maakt. Er zijn gelukkig ook wel wat plekken die vanuit Phuket prima bereikbaar zijn en waar je het hele jaar door kunt duiken. Populaire en mooie duikspots zijn de Racha-eilanden, de Phi Phi eilanden, King Cruiser en natuurlijk de Similan Eilanden. Deze archipel ligt zo’n 80 tot 90 kilometer ten noordwesten van Phuket. Je komt dan wel terecht op een plek die tot de mooiste duikspots ter wereld gerekend wordt.

Ben je met jongeer kinderen op vakantie in Phuket en is duiken daarom geen optie? Dan kun je met een goede snorkelset ook al veel mooie vissen zien.

Oplichting

Helaas staat Thailand niet alleen bekend om de prachtige stranden, het warme weer, het heerlijke eten, de mooie tempels en de vriendelijke mensen. Thailand heeft helaas ook een slechte reputatie op het gebied van oplichting. Dit gebeurt op vrij grote schaal, ook in Phuket zijn toeristen regelmatig het slachtoffer. Je kunt je helaas niet tegen elke vorm van oplichting beschermen, maar je kunt de kans dat jij slachtoffer wordt wel flink beperken.

De meest bekende vorm van oplichting die specifiek in Phuket veel voorkomt is die met jetski’s. Als je een jetski huurt en vervolgens terugkeert bij de verhuurder dan zal deze claimen dat je schade hebt veroorzaakt aan zijn jetski. De kras die hij laat zien zat er feitelijk al toen je de jetski meekreeg. Zeer grote kans dat je deze echter niet gespot hebt. De verhuurder zal vervolgens een hoge schadeclaim bij je wegleggen. Niet betalen is eigenlijk geen optie. Bedreigingen en zelfs fysiek geweld zijn geen uitzondering bij de pogingen om het slachtoffer te laten betalen. De politie bellen heeft meestal geen zin. Niet zelden zijn zij bij de afpersing betrokken en zullen je dwingen om te betalen. De beste optie is om Phuket geen jetski te huren.

Een variant op deze vorm van oplichting geschiedt met scooters. Als je een scooter huurt neem dan ter plaatse goede foto’s van alle kanten. Lever nooit je paspoort in als borg. Daarmee geef je ze een machtsmiddel in handen.

Vier-op-een-rij is een onschuldig spelletje. Echter geldt dit niet in Phuket. Menig toerist is door vier-op-een-rij of een ander spel al flink geld verloren in Phuket. Deze vorm van oplichting is een variant op wat je in sommige Hollywood-films ziet gebeuren met pool-biljart. In dit geval wordt het niet met een bilart gedaan, maar met onschuldig ogende spelletjes zoals vier-op-een-rij, Djenga of een ander gezelschapsspel. De uitdaagster is vrijwel altijd een onschuldig ogende Thaise dame die vooral mannelijke barbezoekers uitdaagt voor een spelletje. Een eerste keer is vaak een gratis spelletje, de tweede keer wordt er vaak met een inzet gespeeld. Omdat die inzet vrij klein is zoek je er nog niet direct wat achter. Nadat je een potje verliest zal de dame in kwestie je voorstellen nog een potje te doen: dubbel of niets. Die verlies je geheid weer, waarna je weer een zelfde voorstel krijgt. Na een paar verloren potjes is de eerst zo lage inzet inmiddels gegroeid tot een redelijk bedrag. Wat je helaas niet wist is dat de dame in kwestie erg getraind is in het spel dat jullie spelen. De kans dat je kunt winnen is daardoor erg klein en als je niet oppast verlies je zo een aardig bedrag.

De chauffeurs van tuktuks en taxi’s hebben geen al te beste reputatie in Phuket. Het zijn niet allemaal boeven, maar het gros heeft er een handje van om de klanten veel te veel te laten betalen. Een redelijk veel gebruikte truc is om aan het einde van een rit te zeggen dat het afgesproken bedrag per persoon was in plaats van voor de hele rit. Wees dus erg duidelijk in wat je afspreekt. Mocht je toch in de val trappen dan kun je beter betalen dan moeilijk doen. Geweld tegen toeristen door tuktukchauffeurs of taxichauffeurs is helaas geen uitzondering. Vaak helpen de chauffeurs elkaar hierbij een handje en de politie kijkt geregeld de andere kant op.

Je moet ook oppassen voor de minivans die je bij de luchthaven op staan te wachten en je aanbieden om je veel goedkoper dan de taxi’s naar je hotel te brengen. In plaats van dat je bij je hotel aankomst, stopt de chauffeur bij een bevriende reisagent die je vertelt dat het hotel vol is of sterker nog: het hotel is gesloten. Hij regelt wel even een nieuw hotel voor je, waarbij zowel hij als de chauffeur van de minivan een goede commissie verdienen. Niet intrappen dus!

Eten en drinken

Een vakantie in Phuket betekent volop genieten van de Thaise keuken, heerlijke vruchtensapjes en tropische cocktails. Wie van Aziatische gerechten houdt die begeeft zich in Phuket in een waar paradijs. Thailand staat bekend vanwege het grote scala aan smaakvolle gerechten waarbij rijst, noodels, kruiden, specerijen en vooral de heerlijke currypasta’s centraal staan.
In de gerechten wordt daarnaast vooral gewerkt met vlees (o.a. kip, varken, rund en eend), vis en schaaldieren (vooral garnalen en krab). Omdat Phuket omringd is door zee is het vooral aan te raden om gerechten met zeedieren te eten. Wie vegetarisch wil eten die kan dat overigens ook prima in Phuket.

Eten en drinken

Aanraders zijn gestoomde of gegrilde vis, curry, Pad Thai, de heerlijke soepen en natuurlijk de verschillende soorten saté die je vooral veel op straat ziet. Bij straatkraampjes eten is over het algemeen veilig in Phuket. Hoewel het met de hygiëne meestal wel goed zit kan het zo zijn dat je als Nederlanders toch wel reageert op het eten hier. Vaak is dat omdat je niet resistent bent voor bepaalde bacteriën die hier voor komen. In de regel kunnen toeristen eigenlijk vrijwel overal op Phuket eten zonder direct aan de diarree te staan. Streetfood is overigens dé manier om kennis te maken met de eenvoudige doch smaakvolle Thaise keuken. Het bereiden van eten op straat is onderdeel van de Thaise cultuur. Thai eten vaak ook vaker op een dag dan dat wij gewend zijn. Vier, vijf of zes keer per dag een kleinere hoeveelheid eten is normaal voor de Thai. Toeristen kunnen meegaan in dit patroon, maar kunnen er uiteraard ook voor kiezen om gewoon drie maaltijden op een dag te nuttigen en eventueel tussendoor wat te snacken.

Omdat Phuket vooral een toeristische bestemming is zie je naast de Thaise gerechten ook veel andere soorten gerechten. Denk hierbij aan Italiaans (pasta en pizza kun je op veel plekken krijgen), steak op Amerikaanse wijze, Spaanse tapas en zelfs de Nederlandse frikandel kun je op een enkele plek krijgen. Wie eens een keer geen rijst, curry, saté of ander wil eten die kan dat over het algemeen prima in Phuket. Daarnaast zie je dat vooral in de betere restaurants er meer gecompliceerde variaties op de Thaise keuken geserveerd worden. Haute cuisine is iets wat in Phuket niet vreemd is. Het toepassen van technieken uit andere werelddelen en/of het combineren met gerechten uit andere keukens (fusion cooking) zorgt vaak weer voor aangename culinaire verrassingen.

Europees eten in Phuket

Op het gebied van drinken is in Phuket eigenlijk alles te krijgen wat je thuis ook drinkt. Het aanbod van wijn is vaak wel wat beperkter en wijn is relatief duur in Phuket. Op het gebied van bieren zijn het vooral lokale bieren zoals Singha en Chang die je veel zult zien. Voor importbieren betaal je wat meer. In Phuket kun je naast pils soms ook wel een aantal speciaalbieren bestellen.

Prijsniveau

Phuket is geen goedkope bestemming. Hoewel Phuket in vergelijking tot vakantiebestemmingen in andere landen dan Thailand nog wel concurrerend kan zijn, is Phuket voor Thaise begrippen gewoon duur. Dat geldt zeker voor het hoogseizoen waarbij de prijzen vooraccommodaties ook omhoog schieten. Wie de populairste toeristenoorden vermijdt die kan nog wel tegen leuke prijzen eten en drinken.

Reisvoorbereiding

Een goede reisvoorbereiding is altijd handig. Als je naar een verre tropische bestemming zoals Phuket reist moet je zeker even goed kijken wat er aan voorbereiding moet gebeuren. Wij hebben een aantal van de belangrijkste dingen hieronder vermeld:
• Kijk of er vaccinaties geadviseerd worden voor Phuket. Check even of je deze vaccinaties al gehad hebt en of ze nog geldig zijn tijdens jouw reis naar Phuket.
• Je paspoort moet nog tenminste zes maanden geldig zijn bij aankomst in Thailand. Als dat niet het geval is dan kun je het beste een nieuw paspoort aanvragen voor je naar Phuket reist.
• Als je een bepaald dieet volgt dan kun je overwegen om wat producten uit Nederland mee te nemen. Het aanbod van bijvoorbeeld glutenvrij brood of lactosevrije zuivelproducten is zo groot niet in Phuket.
• Houd rekening met de flinke zonkracht en bescherm je door middel van schaduw, kleding en anti-zonnebrandmiddelen. Neem die vooraf mee uit Nederland zodat je direct bij aankomst al kunt smeren.
• Geld opnemen uit een geldautomaat is geen probleem in Phuket, maar dan moet je bankpasprofiel wel op ‘wereld’ staan. Vaak moet je dat even vooraf (tijdelijk) instellen of aanvragen.
• Roaming van data en telefonie kan duur zijn. Schakel bijvoorbeeld ‘mobiel internet’ uit voor je in Thailand arriveert. Ter plaatse kun je volop gebruik maken van gratis wifi of schaf een lokale pre-paid SIM-kaart aan om heel voordelig te kunnen internetten (en vaak ook lokaal bellen). Je kunt deze SIM-kaarten op de luchthaven kopen.