Phuket weer & klimaat

Wie een vakantie in Phuket gaat vieren die is in ieder geval gegarandeerd van warm weer. Phuket heeft een tropisch moessonklimaat waarbij tropische temperaturen, een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid en een duidelijke regenperiode (de moesson) hoort. Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger wordt dit klimaattype aangeduid met de code Am. Kenmerkend voor het klimaat van Phuket is het vrij lange regenseizoen dat duurt vanaf april tot en met november. Tijdens de andere vier maanden kan het overigens ook gewoon regenen, alleen is de kans dan wel een stuk kleiner dan in de moessonperiode en zijn de hoeveelheden neerslag beduidend kleiner.

Op deze pagina beschrijven we het weerbeeld zoals je dat gemiddeld genomen in de provincie Phuket zult zien tijdens de verschillende maanden van het jaar. Lokaal kunnen kleine verschillen voorkomen.

Klimaatinfo van Phuket

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Phuket zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Phuket en plaatsen in Phuket. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van PhuketHet weer in januari in Phuket

Januari is één van de fijnste maanden om Phuket te bezoeken. De temperatuur ligt overdag zo rond de 32-33 graden Celsius en ’s nachts daalt het kwik langzaam naar 23 tot 25 graden. het aantal dagen dat er tenminste 0,1 millimeter regen valt ligt rond de 5 tot 6 dagen. Januari behoort met 8 tot 9 uur aan zonneschijn per maand tot de meest zonnige maanden in Phuket. Het zeewater heeft een aangename temperatuur van ongeveer 28 graden Celsius. Aan het strand en in baaien is het water aan de oppervlakte vaak nog wat warmer.

Het weer in februari in Phuket

Volgens velen is februari de beste maand om Phuket te bezoeken. Het weer lijkt erg op het weerbeeld dat je in januari ziet, alleen zijn de statistieken nog iets gunstiger. De kans op bewolking is iets kleiner, het regent nog wat minder (gemiddeld 20 tot 25 millimeter per maand) en de zee is gemiddeld een graadje warmer. De relatieve luchtvochtigheid ligt ook iets lager, waardoor het wat minder klam aan kan voelen dan in januari.

Het weer in maart in Phuket

In maart merk je dat het weer al wat begint te veranderen. Het aantal dagen met neerslag blijft vrij laag (vijf tot zeven dagen per maand), maar de gemiddelde maandelijkse neerslagsom stijgt wel flink. Gemiddeld valt er deze maand tussen de 70 en 80 millimeter neerslag. Dat betekent dat de buien vooral pittiger worden en er meer regen valt op een dag met neerslag. De temperatuur neemt ietsjes toe ten opzichte van februari. Overdag is het al snel 33-34 graden en ’s nachts is 24 tot 26 graden als allerlaagste temperatuur gewoonlijk in Phuket.

Het weer in april in Phuket

April is de maand dat er een weeromslag plaatsvindt. De wind gaat steeds vaker uit de westelijke hoek waaien na een periode waarin juist de tegenovergestelde oostelijke windrichting dominant was. De kans op dagen met regen neemt toe en de hoeveelheid neerslag verdubbeld ren opzichte van de maand maart. De zon laat zich minder zien door de toenemende hoeveelheid bewolking. Niet alleen valt er meer neerslag, ook de relatieve luchtvochtigheid neemt toe. De temperaturen blijven rond dezelfde waardes als maart hangen. De gevoelstemperatuur neemt door de hogere luchtvochtigheid wel toe. Regenbuien gaan vaker gepaard met (soms hevig) onweer.

Het weer in Phuket

Het weer in mei in Phuket

In mei is de moessonperiode volop in gang. Het aantal dagen met neerslag is deze maand groter dan het aantal dagen zonder neerslag. Soms blijft het bij een paar fikse buien in de namiddag of de avond. De kans op een regenachtige dag met veel buien is ook aanwezig. Het zonnetje laat zich beduidend minder zien. Daardoor daalt de luchttemperatuur ook iets. De zeewatertemperatuur stijgt wel lichtjes. Het komt gemiddeld net iets boven de 29 graden Celsius uit.

Het weer in juni in Phuket

Juni toont een vergelijkbaar beeld met juli. Als je kijkt naar de langjarige gemiddeldes dan is juni gemiddeld genomen wel iets minder nat dan mei. het regent ongeveer net zo vaak. De maandelijks neerslagsom ligt wel zo’n 15% lager dan in mei. Juni is meestal de beste maand binnen de moessonperiode. Garanties bestaan echter niet en het kan dus ook tegenvallen qua regen.

Het weer in juli in Phuket

Op het moment dat bij ons de zomervakantie aanbreekt is het regenseizoen in Phuket nog volop aan de gang. De hoeveelheid neerslag neemt weer toe ten opzichte van juni en ook het aantal dagen waarin er regen valt neemt iets toe. De temperaturen blijven rond de warme tropische waardes liggen. Voor kou hoef je in juli niet bang te zijn in Phuket. De neerslag valt nog steeds vooral in de vorm van buien. Soms een enkele bui op een dag, soms is het aantal regenbuien talrijk.

Het weer in augustus in Phuket

Phuket is in augustus helaas niet de meest zonnige vakantiebestemming waar je naartoe kunt vliegen. De kans op een volledig bewolkte lucht is ongeveer vijftig procenten de kans dat het half tot zwaar bewolkt is, is veertig procent. Slechts tien procent van de tijd is het lichtbewolkt tot (vrijwel) onbewolkt. De temperatuur maakt echter veel goed. Die blijft overdag net boven de tropische grens van dertig graden liggen en ’s avonds is het vrijwel gegarandeerd zwoel. Regen komt gemiddeld 18 tot 21 dagen van de maand voor. De maandelijkse neerslagsom loopt op naar ongeveer 280 tot 300 millimeter.

Het weer in september in Phuket

September is de natste maand in Phuket. De gemiddelde neerslagsom voor deze maand ligt ergens tussen de 350 en 400 millimeter. Ter vergelijking: dat is wat in Nederland gemiddeld in een half jaar valt. Een flinke plens regen dus, die ook in deze maand wel vaak in de vorm van buien valt. Er is echter ook kans op volledig bewolkte dagen waarbij het bijna onophoudelijk lijkt te regenen. De regenval is dan vaak wel wat minder fel van karakter. De wind die deze maand vrijwel continu uit de westelijke richting waait neemt wat af ten opzichte van augustus.

Het weer in oktober in Phuket

Oktober is de laatste zware regenmaand in Phuket. Gemiddeld valt er deze maand meer dan driehonderd millimeter neerslag die verdeeld over pakweg 20 tot 22 dagen valt. De relatieve luchtvochtigheid is met gemiddeld 82% erg hoog. Samen met september vormt oktober de meest vochtige periode van het jaar. De zon laat zich ten opzichte van september wel weer wat vaker zien. Overdag is het nog steeds warm: gemiddeld 30 tot 32 graden Celsius. De warmte blijft lang hangen. Pas tegen zonsopkomst wordt het laagste punt bereikt. Dat is meestal zo bij een graad of 24-25.

Het weer in november in Phuket

Het einde van het regenseizoen is in zicht. Dat laat november vooral zien in de aanzienlijk gunstigere neerslagstatistieken. Het aantal dagen van de maand waarin er neerslag geregistreerd wordt neemt nog maar een beetje af. De hoeveelheid neerslag halveert echter ten opzichte van oktober. Echt stabiel is het weer nog niet. De zon moet geregeld wijken voor wolken en onweersbuien kunnen soms vrij onverwacht ineens toeslaan.

Het weer in december in Phuket

Voor Phuket breekt de gunstige droge periode aan in december. Dit is het moment waarop toeristen dan ook massaal voor de winterzon naar Phuket vliegen. De zon laat zich veel vaker zien en het aantal regenbuien neemt flink af. Dit is eerste maand van een drogere en zonnigere periode in Phuket. Omdat dit gepaard gaat met de feestdagen die in veel landen gevierd worden, betekent dit meteen dat december ook veruit de drukte maand in Phuket is. Vooral de laatste twee weken van het jaar zitten de hotels in Phuket vaak overvol. De prijzen voor vliegtickets, hotelkamers en pakketreizen naar Phuket rijzen dan ook de pan uit. Wie ondanks de hogere prijzen wel naar Phuket reist die mag zich verheugen op luchttemperaturen die overdag boven de dertig graden liggen en ’s nachts slechts stapje voor stapje naar de laagste waardes van pakweg 23 tot 26 graden Celsius dalen. De wind draait in december van west naar oost. Wie aan de stranden aan de westkust vertoeft die zal daarom vooral te maken hebben met een aflandige wind.

Er zijn overigens weleens jaren waarin het regenseizoen later lijkt te eindigen. Soms duurt de moessonperiode tot het einde van december of zelfs het begin van januari. Het lijkt erop dat er een relatie bestaat tussen het weersverschijnsel El Niña en langere regenseizoenen in het zuidoosten van Azië. Wetenschappelijk bewijs is hier nog niet voor, maar het is wel iets om rekening mee te houden als je aan het einde van het jaar een zonvakantie in Phuket wilt vieren.